Srijeda, Studeni 20, 2019

RESTORAN VODNJANKA-tradicionalna Istarska kuhinja i više

Kao što je najviši istarski crkveni toranj u Vodnjanu prepoznatljiv i vidljiv iz morskih i kopnenih daljina, tako je i restoran Vodnjanka na svojim uzvisinama kulinarske reputacije, kamo ga je zasluženo uzdigla Svjetlana Celija, vlasnica te gastronomske institucije, njezina obitelj i osoblje. U početku, bile su tu dobre domaće tjestenine jedne mudre mamine oštarije, a tradicionalna kuhinja, po autohtonim istarskim receptima dominira i danas ponudom Vodnjanke. Tridesetogodišnje iskustvo rezultiralo je sigurnim načinom vođenja restorana u ciljanom smjeru – kako ugoditi gostu.

Unutrašnjost Vodnjanke je poput otmjenog salona, sofisticirano i umjetnički orijentirano namještena, pianinom zaokružena, kazališnim lutkama (starih Vodnjanaca) razigrana i lavandom zamirisana, jer je upravo ta aromatična biljka, uz nadaleko poznat istarski pršut, nešto po čemu je taj restoran jedinstven. Boja lavande, miris ili izgled sitnih cvjetića pozitivno su iznenađenje gostu. Ponuda se uglavnom bazira na fužima, pljukancima, šurlicama s raznim umacima te specijalitetima sa starom vladaricom vodnjanskog stola – palentom.

Kulinarska filozofija ovdje je vrlo jednostavna: mirisima i okusima bakine kuhinje, dodan je prstohvat lijepih lavandinih cvjetića, a receptima iz starih škrinja Svjetlana Celija razveseljava svoje goste.
U vodećih je 100 restorana ušao 1999., 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2007., 2008., 2009. i 2010. godine.

 

 

(Gastronaut)

Vaš Barextreme