Četvrtak, Kolovoz 13, 2020

Do vrhunskih butelja za malo novaca

Kao odgovor na standardne aukcije gdje se vina prodaju po rekordno visokim cijenama čineći ih dostupnima tek odabranoj šačici ljudi, osnovan je aukcijski portal Unique Wine Auction.

Koncept je upravo suprotan konvencionalnim aukcijama: zainteresirani daju svoju ponudu, a vrhunsko vino ima pravo kupiti onaj koji ponudi jedinstvenu najnižu cijenu. Osnivač ove on-line aukcije, Andrew Cullimore, tvrdi da je nakon slabijeg početka ideja zaživjela te da trenutno imaju preko 400 članova koji redovito daju svoje „što niže“ ponude na tjednim aukcijama.  Njegov je cilj dovesti cjenjena vina i u kuću „običnog čovjeka“, ali i potaknuti kolekcionare da kupljena vina i kušaju, a ne samo čuvaju jer smatraju da im je cijena previsoka da bi se butelja olako otvorila.

Ako ste skeptični prema ovoj ideji možda ćete promijeniti mišljenje kada saznate da je primjerice butelja  Chateau Lafite, Pauillac, iz 1985. umjesto po standardnoj prodajnoj cijeni od 850 britanskih funti pronašla novog vlasnika za samo 0,54 funte! Ukoliko vam je ovo zagolicalo maštu  posjetite http://www.uniquewineauctions.com/index.php.

Izvor: (Gastro.hr)