Utorak, Svibanj 26, 2020

CRNO VINO ZA PREVENCIJU METABOLIČKOG SINDROMA

Američki su zanstvenici otkrili da resveratrol, snažan antioksidans prisutan u crnom vinu, prevenira metabolički sindrom, koji može voditi prema ozbiljnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa.

 

Istraživanje provedeno na mladim miševima dokazalo je uspješnost resveratrola u prevenciji metaboličkog sindroma i to na skupini miševa koji su već od najranijeg razvoja (u maternici) bili izloženi restriktivnim uvjetima, koji su povećali potencijal za zdravstvene komplikacije u najranijem životu.

Time su znanstvenici dokazali da je upravo provođenje intervencija u najranijoj dobi, novorođenačkoj i dojenačkoj,  najbolja mogućnost prevencije razvoja metaboličkog sindroma u kasnijem životu.

Ista skupina znastvenika je nešto ranije dokazala da mladunci štakora koji nemaju normalan rast u maternici, nakon rođenja pokazuju očigledne neželjene učinke prehrane s visokim udjelom masti, odnosno nakupljaju više masti u području trbuha, razvijaju intoleranciju glukoze te dramatičnije slučajeve inzulinske rezistencije u ranim fazama života.

 

 

(izvor: vitamini.hr)