Ponedjeljak, Svibanj 25, 2020

Ovoga ljeta najviše novaca okrenuli istarski ugostitelji

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj ostvarilo je u prošloj godini promet od 17,6 milijardi kuna, što je oko 2,5 milijardi eura, a u to su uračunati prihodi hotela, restorana, lječilišta, slastičarnica, kampova, diskobarova i diskoklubova, planinarskih i lovačkih domova...

Po prometu prednjače ugostiteljski objekti u Istarskoj županiji, i to s 3,74 milijardi kuna, a slijedi Primorsko-goranska županija gdje su tvrtke i obrti uprihodili 2,45 milijardi. Na trećem je mjestu Zagreb s dvije milijarde kuna, a tek onda slijede "turističke" županije Splitsko-dalmatinska s prihodom od 1,9 milijardi kuna i Dubrovačko-neretvanska gdje je promet u ugostiteljstvu bio 1,7 milijarda kuna.Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet je u ugostiteljstvu prošle godine narastao za 765 milijuna kuna u odnosu na 2009., a najviše prihoda ostvareno je, što je razumljivo obzirom na turizam, u objektima koji se bave i smještajem gostiju, i to čak 9,6 milijardi kuna, dok ostatak otpada na tvrtke koje isključivo služe hranu i piće.

Od naplate smještaja, odnosno noćenja, stiglo je 6,4 milijarde kuna. Na alkoholnim pićima ubralo se 3,45 milijardi kuna, dok je prihod od pripreme i služenja hrane i napitaka 5,7 milijardi kuna. Najviše su - 6,3 milijardi kuna - inkasirali hoteli, u kampovima su gosti ostavili 1,2 milijarde kuna, dok su restorani uprihodili oko 855 milijuna kuna. (izvor:"Novi list")