Utorak, Svibanj 26, 2020

ALLA BECCACCIA

Smještena u jednoj od uličica Valbandona nadomak Pule, Alla Beccaccia je konstantnom kvalitetom gastronomske ponude postala gotovo institucija toga kraja. A priča je počela sasvim slučajno kada je tadašnji agroturizam temeljen prvenstveno na posjetama talijanskih lovaca prerastao u mnogo više. Zahvaljujući zadovoljnim gostima i njihovim “word to mouth“ preporukama zanimanje za posjet i gurmansko iskustvo je preraslo okvire tadašnjeg agroturizma i tako je nastala konoba. No, Alla Beccaccia nije samo konoba – to je pravi bussines koji gostima nudi i pansionski smještaj, a u zimskom razdoblju i mogućnost lova na šljuke uz pratnju i specijalizirane pse.

Vizualni dojam same unutrašnjosti konobe je ponešto mračan i socijalistički s vizurama šljuke na svakom kutku, no terasa s pogledom na more s jedne strane i ukusno uređene okućnice i zelenila s druge djeluje opuštajuće i ugodno. Dodatan plus je bazen u kojem možete uživati čak i ako ste samo gosti konobe, a ne cijelog imanja. O samoj konobi i njezinoj povijesti najviše možete saznati od domaćina Pina, ljubaznog i pričljivog oca vlasnika koji dočekuje goste i dogovara jelovnik.Konoba Alla Beccaccia na glasu je po specijalitetima od mesa, poglavito divljači i naravno, šljuke koju je po preporuci gospodina Pine najbolje okusiti pripremljenu u teči. Budući da sama priprema ove delikatese traje 4 sata pa i više, ako vam je želja istinski uživati u šljuki, najavite se dan prije.

Ako ste ipak više ljubitelji ribe u ponudi ima svježe ulovljene ribe i plodova mora. U odabiru ne možete pogriješiti, no naša je preporuka svakako probati rižoto sa sipom, dondole na buzaru kao predjelo te divlju ribu pripremljenu na žaru. Gastronomski užitak koji će vas pritom dočekati teško je opisati, to se jednostavno mora probati. Dodatni adut konobe Alla Beccaccia su domaća tjestenina, domaći kruh i domaći kolači.

Vinska lista sadržava tipična imena istarskog podneblja, a svakako valja pohvaliti vino na čaše u režiji Franza Armana.

Konoba Alla Beccaccia cjenovno pripada u restorane višeg ranga, pri čemu su primjerice predjela po vlastitom mišljenju u blažoj varijanti precijenjena, a u nešto “zločestijoj“ čak i bezobrazno skupa. No, ako vam je budžet ograničen preskočite predjelo i usrećite svoje nepce jedinstvenim gastronomskim iskustvom jer je konoba Alla Beccaccia “must do“ za svakog pravog gastro šmekera.

 

(Gastro.hr)