Četvrtak, Kolovoz 13, 2020

PRIJEDLOG "ALKOLOCK"

BRUXELLES - Europski parlament u utorak je predložio uvođenje uređaja koji onemogućavaju pokretanje motora alkoholiziranim osobama te ograničavanje brzine na 30 kilometara na sat u naseljenim mjestima kako bi se broj poginulih u prometu prepolovio do 2020. godine.


Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatio rezoluciju na temelju izvješća parlamentarnog izvjestitelja Dietera Lebrachta iz njemačkog CDU-a, koji je kao dugoročni cilj zacrtao "nultu stopu smrtnosti" u prometu te smanjenje za 50 posto smrtnih slučajeva, za 40 posto teških povreda i za 60 posto broja poginule djece do 2020. godine.

 

 

U rezoluciji se predlaže uvođenje tzv. "alcolocka", uređaja koji onemogućavaju pokretanje motora alkoholiziranim osobama u komercijalnim i putničkim vozilima, te ograničenje brzine na 30 kilometara na sat u naseljenim mjestima na razini cijele Europske unije.

"Alkolock" je uređaj koji prisiljava vozača da obavi test na alkohol kada sjeda za upravljač i ako je test pozitivan, uređaj blokira pokretanje motora.

Zastupnici su također zatražili hitnu izradu akcijskog plana za sigurnost u prometu te preporučili usklađivanje prometnih pravila, prometnih znakova, provjera ispravnosti vozila i razine alkohola u krvi.

U rezoluciji su navedene 103 mjere koje zastupnici predlažu za poboljšanje sigurnosti, među njima i uvođenje obveznih pregleda vida vozača svakih 10 godina, a za one starije od 65 godina, svakih pet godina.

Za profesionalne vozače i za vozače početnike treba uvesti pravilo o nula promila alkohola u krvi. Također se poziva na usklađenost pravila o uporabi zimskih guma u cijeloj Uniji, sukladno klimatskim uvjetima u zemljama članicama.

(Hina)