Utorak, Svibanj 26, 2020

ISTARSKO VINO - ISTARSKO BLAGO

Od antičkih vremena Istra je bila poznata kao kraj lijepih vinograda i dobroga vina.

Kvaliteta istarskog vina u određenom povijesnom razdoblju prenosi kvalitetu života istarskog stanovništva. Kada se kvalitetnije živjelo i vino je bilo kvalitetnije ili obrnuto. U amforama, bačvama i bocama stoljećima je najkvalitetnije istarsko vino stizalo na stolove vinskih znalaca diljem Europe, ali se veći dio potrošio u Istri kao dnevno i blagdansko piće. Vino je dobilo čast da se u malim bačvicama, barilima, zataknutih za pojas vinogradara vraćalo u vinograd iz koga je poteklo i pomagalo vinogradaru da smjelije i veselije njeguje lozu koja će roditi buduće vino.

Istrani su uvijek slavili vino i nije bilo važno rade li to kolektivno, kao primjerice na Martinje ili se u samotnoj šetnji dive svome grožđu i potajno ocjenjuju susjedov urod te zadovoljno klimaju gledajući pune bačve.

Istarska je vinogradarska i vinska prošlost zaslužila više od ovih nekoliko redaka, ali oni ipak uspješno ilustriraju putove kojima se kretao istarski čovjek u potrazi za boljim životom i boljim vinom.

Ovimi smo vas riječima htjeli uvesti u nadolazeći događaj koje će se održati 24. i 25. listopada 2011. u Rovinju, u hotelu Lone, naime, Hrvatski sommelier klub organizira već tradicionalno Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Dođite i zabavite se uz dobre istarske okuse i mirise.

 

Vaš BarExtreme