Petak, Srpanj 19, 2019

BAR EXTREME - Edukacije

Tečaj za Latte Art

Udruga barmena Bar Extreme u suradnji s renomiranim hrvatskim baristima, Matijom Hrkaćem i Ivanom Lakovićem,  organizira trodnevne ekukacije umjetnosti pravljenja kave poznate kao Latte art.

Tečaj obuhvaća tehniku rukovanja aparatom za kavu, osnove korištenja mlinca, kratki osvrt na povijest kave, tehniku ispravnog grijanja mlijeka i kroz praktične primjere stvaranje nekoliko klasičnih formi latte arta.

Tečaj se odvija u moderniziranom cocktail studiu Udruge barmena, u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima, četiri sata dnevno s najviše četiri osobe po grupi.

 

Slijedeća edukacija u Puli održati će se od 09. do 11. ožujka 2015.
Broj mjesta na edukaciji je ograničen. Za više informacija i rezervacije možete nam se na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Matija Hrkać-barista svijetske klase


Matija Hrkać trostruki je prvak Hrvatske u pripremanju kave, te jedan od najboljih barista svijeta, što je dokazao 2012. kada je ušao u polufinale svijetskog prvenstva barista (World Barista Championship) u Beču, te zauzeo sjajno sedmo mjesto.

 

Tečaj za barmena

Želite li postati barmen, onda ste svakako na pravome mjestu.  Barextreme  je škola čiji su osnivači barmeni istaknutog iskustva i istaknute volje za unaprjeđenjem kulture ispijanja miješnih pića u našim krajevima. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu prema svojoj struci i znanjem koje su stekli na brojnim natjecanjima i putovanjima diljem svijeta, upravo oni Vam nude i omogućavaju stjecanje vještina koja mora imati jedan barmen. U našem programu obrazovanja nastojali smo zadržati čari tradicionalizma u spravljanu miješanih pića te upotpuniti priču modernim i suvremenim metodama spravljanja istog. Barextreme je škola uokvirene sistematizacije  znanja, iskustva, ideja i metoda koja će od Vas učiniti besprijekornog barmena.

Program obrazovanja koncipiran je na način da našim polaznicima osiguramo petotjednu izobrazbu koja se sastoji od teoretskog i praktičnog djela, nakon čega slijedi ispit na kojemu će se utvrđivati stečeno znanje te dodjela diplome našim članovima, koji će zahvaljujući njoj moći pokazati svoja stečena znanja i sposobnosti na svome radnom mjestu.


Tečaj za barmena


Tečaj traje pet tjedana, od ponedeljka do petka po dva sata dnevno. Edukacija je podjeljena na teoriju i praksu. U teorijskom djelu učenik se educira o:

*povijest nastanka bara

*povijest nastanka koktela

*podjela i vrste koktela

*barska oprema

*čaše

*metode pripremanja koktela

*barmenski bonton

*barske mjere

*rum (povijest nastanka, tipovi ruma, regionalne varijacije, proces proizvodnje,brandovi, degustacije)

*vodka (povijest nastanka,klasifikacija, proces proizvodnje,brandovi, degustacije)

*gin (povijest nastanka, proces proizvodnje, brandovi, degustacije)

*tequila (povijest nastanka, kategorije, tipovi tequile, proces proizvodnje, brandovi, degustacije)

*mezscal (povijest nastanka, kategorije, tipovi mezscala, proces proizvodnje, brandovi, degustacije)

*cachaca (povijest nastanka, tipovi cachace, proces proizvodnje, brandovi, degustacije)

*whisk(e)y (povijest nastanka)

-irski (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

-škotski (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

-američki (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

-kanadski (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

-japanski (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

*brandy (povijest nastanka, proces proizvodnje, podjela, brandovi, degustacije)

*likeri (povijest nastanka, procesi proizvodnje, izrada likera, brandovi, degustacije)

*sirupi (povijest nastanka, procesi proizvodnje, izrada sirupa, brandovi, degustacije)

*vino (povijest nastanka, podjele)

*pivo (povjest nastanka, podjele, proizvodnja)

*kava-latte art (povijest nastanka, praktični rad )

*čaj

*povijest nastanka pojedinih koktela

*molekularna miksologija

U praktičnom djelu edukacija je podjeljna na flair i mixologiju.

Flair je umjetnost baratanja barskom opremom gdje se učenik educira kako na zabavan način animirati gosta dok mu spravlja piće.Podjeljen je na "working" ili radni flair,gdje barmen barata punim bocama, shakerima, barskom opremom u šanku, te egzibition flair, koji se pretežito koristi na natjecanjima barmena. Tokom edukacije učimo razne pokrete kao što su: bumpovi, stallovi, rollovi, snatchevi, tapovi, te stvaranje rutine koju barmen može primjeniti na svom radnom mjestu.

Također dio vremena posvećen je i takozvanom free pouringu, ili točenju bez barske mjerice, koje treba dobro izvježbati.

Drugi dio praktičnog djela posvećen je samoj izradi koktela, gdje učimo o raznim tehnikama kao što su: shaking, stiring, flaming, building, layering, duble straining, dry shake, blending, mudling,... te klasičnim ili modernim načinim pripremanja najpoznatijih svijetskih koktela ( Martini, Negroni, Old Fashioned, Side Car, Sex on the beach, Mai Tai, Zombie, Bramble, White Rusian, Dark n Stormy, Daiquiri, Margarita, Caipirinha, Mojito,...). Osim izrade koktela učimo i slaganje radne stranice, retropulta, speed racka, pripremu za rad, pripreme za cateringe i sl.